1956-os emlékmű Kismácsédon

1956-os emlékművet a forradalom tiszteletére 2017 áprilisában leplezték le a Hősök terén.
Délelőtt tíz órakor a vendégek fogadása után a helyi Antióchiai Szent Margit tiszteletére szentelt római katolikus templomba vonultak szentmisére az érdeklődők. A mise után az 1956-os emlékmű leleplezése, felszentelése és koszorúzása következett. „Az 1956-os forradalomnak és a Kismácsédról kitelepített Biliczki Andrásnak szerettünk volna emléket állítani a falu közterén, akit 1956-ban Kistarcsán lőttek le” – nyilatkozta Hontvári Ferenc, Kismácséd polgármestere. A Hősök terén felcsendült a Himnusz, majd a polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédet vitéz Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 1956-os Szervezet elnöke mondott. Az emlékművet Smidt Róbert szőgyéni fafaragó alkotta. Az emlékműavatón közreműködött a Történelmi Vitézi Rend Észak-dunántúli Törzsszéke, a diószegi Nagyboldogasszony-plébániatemplom kórusa és a kismácsédi Gyékényes tánccsoport. Az avató után a tűzoltószertár nagytermében tartottak ünnepi fogadást, majd vitéz Mayer Ferenc Sándor és vitéz Hrala Gyula tartott előadást az 1956-os eseményekről. A szobor felállítását pályázati forrásokból fedezték.

TelepülésKismácséd [Malá Mača]
Pontos helyszín, címHősök tere - Námestie hrdinov
LétrehozóSmidt Róbert, fafaragó
Készítés céljának ismert okaaz 56-os forradalom tiszteletére és Biliczki András emlékére
Felirat1956 / 2016 / A MAGYAR / SZABADSÁG / ÉVE // AHOL A / HŐSÖKET / NEM/ FELEJTIK, / MINDIG / LESZNEK / ÚJAK
kismacsed-1956-os-emlekmu (4)
kismacsed-1956-os-emlekmu (5)