Nagyboldogasszony plébániatemplom, Gúta

A város központi terén áll Szűz Mária Mennybemenetelének (vagy Nagyboldogasszonynak) r.k. temploma. Tágas, jól ápolt park övezi. A templomot az 1724-25-ös években építették barokk stílusban, egy régebbi, tűzvész által lepusztult gótikus templom helyén. Az épületet 1772-ben kibővítették. A templombelső későbarokk dongaboltozatú. A főoltár klasszicista oltárképén Szűz Mária mennybemenetelét láthatjuk. Lütgerndorff Ferdinánd műve 1952-bő1. A templom körül régebbi erődfal volt lőrésekkel és kerek sarokbástyákkal a 17. századból. Ezt a 20. század 50-es éveiben esztelenül lerombolták. A festmények restaurálása után 1996-ban a templomot újból felszentelték.

TelepülésGúta [Kolárovo]
Pontos helyszín, címTemplom tér - Kostolné námestie