A Szent Rozália park régi sírjai Gútán

A parkot a barokk kápolna körül Gúta legősibb temetőjének felszámolásával hozták létre a múlt század 80-as éveiben. Ide temetkeztek a gútaiak egészen 1965-ig. A park kialakításakor figyelmet szenteltek annak, hogy az ősök iránti tisztelet és a kegyelet helye maradjon a későbbi nemzedékek számára is. A kőből készült síremlékeket a főbejárat két oldalán sorokban helyezték el. Külön figyelmet érdemel ezek közül Revisnyei Reviczky Mihály és Névery György plébánosoknak, valamint Fekete Ferenc gútai bírónak a sírköve.

A parkot díszítő szökőkút Mag Gyula műve 1982-ből. Egyebek mellett a parkban található Szent Vendel szobra, amely eredetileg a r.k. templom parkjában állt. Népi kőfaragó műve 1835-ből. A szimbolikus temető megfelelő helyet biztosított a II. világháború áldozatai emlékművének felállítására, amelyet 1990-ben lepleztek le. A főkapu falában az 1947-ben deportáltak emléktáblája van elhelyezve. A restaurált kápolna barokk stílusban épült a 18. század 50-es éveiben.

TelepülésGúta [Kolárovo]
Pontos helyszín, címSzent Rozália park
Készítés időpontjaa múlt század 80-as évei
Készítés céljának ismert okakikapcsolódás
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációktájékoztató tábla a Szent Rozália parkban * http://old.kolarovo.sk/mainhu.php?lang=hu&id=tortenelem
guta-szent-rozalia-park-oreg-sirok (2)
guta-szent-rozalia-park-oreg-sirok (3)