Nagy Pál fája

Nagy Pál fája

Nagy Pál 1928. február 16-án született, Felsővámosban. A felsővámosi alapiskola volt igazgatójának, Nagy Vilmosnak fia. A családot 1947-ben kitelepítették Magyarországra, onnan 1956-ban disszidált, és Kanadában, Montrealban él. Életét az Emlékeim Vámosfaluból c. könyvében írta meg. Emléktábláját és a tölgyfáját az ő kérésére Bugár Aladár, Madarász Tibor és Szabó Pál közreműködésével 1990-es évek elején készíttették, Török Tibor felsővámosi kőfaragó faragta a táblát.
Felsővámos díszpolgárává avatták, a 2000-es évek elején.

TelepülésFelsővámos [Horné Mýto]
Pontos helyszín, címA temetőbe bejáratától balra.
Készíttető neveNagy Pál
LétrehozóMadarász Tibor és Szabó Pál, felsővámosi lakosok
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratNAGY PÁL - FÁJA / SZÜL.: FELSŐVÁMOS, 1928. II. 16. / "EMLÉKEIM VÁMOSFALUBÓL" KÖNYVÉBEN / ÍGY EMLÉKSZIK VISSZA KANADÁBÓL. / "--- VÁMOSFALU A LEGJOBB SZÍVŰ, BÁKÁT / SZERETŐ, DOLGOS EMBEREK OTTHONA ..." / " --- MILYEN MEGNYUGTATÓ LESZ, / HA CSATLAKOZUNK A MAGAS FÁKKAL / BEÁRNYÉKOLT BÉKÉS TEMETŐBEN." / 2001
Gondozását felügyeliBugár Aladár, Felsővámos
ForrásinformációkBugár Aladár, Felsővámos volt polgármestere (1990-1998 között)