Katolikus templom

Katolikus templom

A község legrégibb és legjelentősebb építménye a római katolikus templom. A Pázmány-féle összeírás alapján már az 1300-as években is létezett, de elékpzelhető, hogy még korábban építették. 1775-ben új barokk templomot építettek fel a régi helyén, amit a 19. század első felében klasszicista homlokzattal láttak el. Egyhajós templomterét sík mennyezet, félköríves záródású szentélyét félkupola fedi. Főoltára 1746-ból való és Nepomuki Szent János oltalma alatt áll. A berendezés többi része a 19. század végéről és a 20. század kezdetéről való. A főnézet uralkodó eleme a torony, amelynek alsó része enyhén kiugrik a fal síkjából. Ablakai félkörívesek. Főoltárán Nepomuki Szent János 1746-ban készített kőszobra található. Későbarokk harangjai 1747-ből valók. 1993-1994-ben végeztek a templomon felújítási munkákat. Legutoljára 1990-es években restaurálták. A restaurálási munkákat Varga Mónika, helyi lakos végezte el.
A rendelkezésre álló írásbeli dokumentumok alapján Felsővámos a Vásárúti anyaegyház fiókegyházaként működött.

TelepülésFelsővámos [Horné Mýto]
Készíttető nevekatolikus egyház