A felsővámosi kálvária

A község legjelentősebb műemléke a kálvária. 1925-ben hozták létre a falu lakosai pénzadományaiból. Felszenteltetésének pontos dátuma 1926. november  21. A Kálvária bekerített területén Jézus szenvedéseinek 14 állomása található. Ezek Jézus szenvedéstörténetének képzőművészeti megjelenítési formái (stációk). Ezenkívül a kálváriakertben egy kis dombon három fakereszt van elhelyezve. Középen látható a keresztre feszített Jézus, mellette jobbról és balról egy-egy lator keresztre feszítve. A fakeresztek közelében található egy védett tölgyfa, amely kb. 200 éves. A falu keresztény hívő lakosai minden évben Krisztus halálának napján, nagypénteken, a késő délutáni órákban a templomból elindulva lassú menetben, imádkozva mennek a Kálváriához, ahol felelevenítik Jézus keresztútjának fájdalmait.

TelepülésFelsővámos [Horné Mýto]
Pontos helyszín, címVásárút felé tartva, az út jobb oldalán.