Madách Imre síremléke Alsósztregován

Madách Imre földi maradványait 1864-ben a községi temetőben lévő, kis kápolnaszerű építmény alatti, régi családi sírboltban helyezték el. 1909-ben „Nógrádvármegye közönsége” kezdeményezte a költő emlékének szoborral és síremlékkel való megörökítését, de erre csak évtizedekkel később került sor. A méltóbbnak tartott síremlék ügye az 1923-as centenáriumi évben kerül újra napirendre, amikor is Losoncon rendeztek nagyszabású emlékünnepséget, és egy küldöttség a sztregovai temetőben megkoszorúzta a sírhelyet. A megjelentek szerint „ szomorú látványt nyújtott az a rozoga kápolnaszerű épület, amely a költő sírja fölé épült, és méltatlan az ő nagyságához és emlékéhez“. A Losoncon, Dr. Giller János ügyvéd elnöklete alatt megalakult Madách-síremlék bizottság „Mauzóleumot Madáchnak“ címmel felhívást tett közzé, amit azonban még mindig nem követtek tettek. 1932 júliusában Horánszky Lajos a budapesti Kisfaludy Társaság tagjaként ellátogatott Sztregovára, felkereste Madách Imre unokáját, Lázár Pálnét, a Lolaként emlegetett Madách Flórát, akivel megegyezett, hogy hivatalosan az ő nevében történik majd az új sírhely kialakítása. Horánszky a Kisfaludy Társaság és a MTA hathatós támogatásával, jeles személyiségek politikai közszereplők bevonásával, fáradhatatlan szervezőmunkával elérte az évtizedek óta húzódó ügy megnyugtató befejezését. 1934. július 2-án a kastélyparkban épített új sírboltba helyezték át Madách Imre és családtagjai földi maradványait,eleget téve a költő versbe foglalt akaratának: Sírom kint álljon szabadban, / Honnan messzi, messzi látni, / Nap sugára, éj viharja – Járjon azt meglátogatni”. Az újratemetésen számos magyarországi és szlovákiai magyar közéleti személyiség vett részt. Ezután a szervezők felkérték Rigele Alajos pozsonyi szobrászt az új síremléket teljessé tevő szobor és dombormű megalkotására. A szobor felállítása előtt kiderült, hogy „elégtelen műszaki és pénzügyi ellenőrzés „ következményeképpen“ az új sírbolt két év alatt úgy tönkrement, hogy szükséges annak átépítése. A rekonstrukciót Dr. Giller felügyelte. 1936. október 1-én Rigele értesítette Horánszky Lajost, hogy a szoboralak gipszbe öntve elkészült, következhet a bronzba öntés, Sztregován Cziffery építőmester befejezte a kripta építését, Horn kőfaragó pedig már burkolja kőlapokkal a szobor talapzatát. 1936. november 12-én, a kívülről faragott kővel burkolt beton kriptában (2,5 x 3,5m), végleges helyükre kerültek Madách Imre (középen), fia Aladár, édesanyja Majthényi Anna (balra lent, ill. fent) Madách Aladárné, Fekete Mária, és az ősök egy koporsóba helyezett földi maradványai (jobbra lent ill. fent). December 19-én pedig megtörtént a szobor felállítása is. A végleges síremlék a talapzattal együtt 8,6 m magas, a két karját az ég felé emelő 3,6 méteres bronzszobor – a Tragédia Ádámja – az embernek a létért folyó örökös küzdelmének jelképe: „Nem tántorítsz el, lelkem felfelé tör.“ (XIII. szín) A Madách profilját ábrázoló dombormű szintén Rigele Alajos műve. A jelenlegi névtábla – immár a hármadik – a 21. században került helyére. Az emlékmű, amit 1936 óta többször restaurálták, valóságos zarándokhely lett, határon inneni és túli, csoportos és egyéni tisztelettevők rendszeresen látogatják.
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségek: Madách emlékünnepségek a költő születése, ill. halála évfordulóján.

Kategóriairodalmi / szobor, emlékmű, emléktábla / temetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésAlsósztregova [Dolná Strehová]