Evangélikus templom, Alsósztregova

Nagykürtöstől 12 km-re, ÉK-re terül el Alsósztregova helység. A település É-i részén, a Madách kastély mellett áll a falu reneszánsz stílusú evangélikus temploma. A középkori eredetű templomot a 16. század során, a török portyázók elleni védekezésül erődfallal vették körül. A romosodó egyházi épületet 1652-ben közköltségből, valamint bőkezű adományozóknak (Dúló Gábor, Madách János, Libercsei Ferenc és Mihály) köszönhetően alapjait felhasználva újjáépítették. 1758-ban a templom leégett, a szentély fala megroggyant. Évtizedek múlva, 1819-ben helyreállították, részben átépítették. Mocsáry Antal 1820-ban megemlékezett a templom három harangjáról, az 1681-ből származó oltárkendőről, valamint a templomfalon található 17-18. századi feliratokról. A templombelsőben manapság a Madách család címerei láthatók. A templomot övező erődfal K-i oldala 2,5-3 m magasságban áll. A napjainkban látható falak hossza kb. 50-60 m, vastagsága 70-80 cm, pártázata elpusztult. A kerítőfalban négy lőrés látható, D-i oldalán egy külső támfal omladozik. Az övezőfal többi részét elbontották, kaputornya is megsemmisült.

TelepülésAlsósztregova [Dolná Strehová]
Pontos helyszín, címLiget utca 8. - Hájska 8.