Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. szeptember 23.

Madách Imre kastély

Madách Imre kastély

Közép-Szlovákia déli részén, Nagykürtöstől mintegy 14 kilométerre dimbes-dombos tájba simulva található a hatalmas angolparkkal övezett, rokokó-klasszicista stílusban épült kastélyáról híres Alsósztregova. A kis község több mint 300 esztendeje a Madách család birtokaként volt ismeretes, s 1823. január 21-én született itt született Madách Imre is, aki itt írta Az ember tragédiáját, és néhány évet leszámítva itt élte az életét, 1864. október 5-én halt meg.
A Madách-család 1430 körül telepedett le Alsósztregován. Geneológiai források már 1238-tól nyilván tartják a családot Nagykürtös és Zólyom környékén. A család tagjai közül idősebb Madách Gáspár és ifjabb Madách Gáspár a reneszánsz irodalom jelentős alkotói. Az eredeti kastély 1717-ben leégett, majd a már felújított kastély 1758-ban újra leégett. Madách Sándor, Madách Imre nagyapja 1777-ben a család székhelyét rokokó – klasszicista stílusban újíttatta fel. Ez az új kastély nagyban hasonlít a régire; egy középső rizalittal ellátott háromszárnyas épület. A ferdén szituált hasáb alakú tornyok régebbi hatásokra utal. A két saroktornyon belül található lakótérből nagyszerű kilátás nyílik az angolparkra.
Madách Imre 1855-ben átalakíttatta a kastély egy részét és biliárdszoba melletti folyosóból létrehozta háló- és dolgozószobáját, a híres “oroszlánbarlangot”, ahol irodalmi műveinek jelentős része keletkezett. Itt írta meg Az ember tragédiáját alig egy év leforgása alatt 1859. február 17. és 1860. március 26. között. Madách eredetileg a Lucifer címet akarta adni a műnek, de aztán a rabság és kiszabadulás után 1857-ben befejezte az írást és tépelődött mit kezdjen vele. Madách Imre csaknem tűzre vetette a világhíressé lett alkotást, Az ember tragédiáját, amelyet itt írt, Alsósztregován. Itt kezdett bele hamarosan a Mózesbe, majd kicsivel később a Csák végnapjaiba. Mentora és barátja, Arany János ez idő alatt látogatta meg.

Az öt egymásba nyíló szoba révén – amelyeken keresztül rálátni egészen a londoni kép falfestményre – megnyílik a Tragédia végtelenség érzését előidéző világa. Mindegyik termet rendhagyó tapéta borítja, melyeken a kézirat szövegének részletei találhatók a falaktól a mennyezeten, függönyökön keresztül egészen az utolsó teremben elhelyezett, kihangsúlyozott záró mondatig. A padlón színes sáv mutatja a tárlat megtekintésének irányát, és kíséri végig a nézőt a Tragédia színein.
A kastély körül nagy kiterjedésű park található, itt helyezték végső nyugalomra 1936-ban Madách Imre földi maradványait. A sírbolt fölött Az ember tragédiája által ihletett, Ádám alakját ábrázoló emlékmű áll, mely Rigele Lajos műhelyéből származik.
A kastély 1964-ben lett Madách Múzeum, majd 2003-tól Madách Kastély. Az épületet 1984-ben restaurálták, s 1996-ban újra megnyitották az állandó irodalmi tárlatot. Ennek egy része elsősorban a Madách életét és munkásságát dokumentáló képanyag, de a Tragédia színpadi bemutatóiról is megtekinthetünk egy kiállítást. Bár eredeti relikvia sajnos alig akad az épületben. A kastélyban múzeumpedagógiai részt is kialakítottak gyerekek és fiatalok számára. Bemutatják a háromnyelvű, Madách Imréről szóló honlapot, amelyet közösen hoztak létre a Magyar Tudományos Akadémia és A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának munkatársai.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésAlsósztregova [Dolná Strehová]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.249461, 19.490793
Pontos helyszín, címMadách Imre utca 2. - I. Madácha 2.
Készítés időpontja1777
Készíttető neveMadách Sándor, Madách Imre nagyapja
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okalakhatás
Felirat-
Gondozását felügyelia Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma
Forrásinformációkhttp://cultura.hu/kultura-plusz/kihagyhatatlan-epuletek-madach-kastely-alsosztregova/
Rövid URL
ID14696
Módosítás dátuma2016. szeptember 15.
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély
Madách Imre kastély

Hibát talált?

Üzenőfal