Legény János gazdatiszt sírja

A kasznár (esetenként gazdatiszt) a birtok- és központi udvari igazgatásért, közvetlen gazdálkodási teendőkért, rendészeti és közigazgatási feladatokért felelős uradalmi tisztviselő (latinul: frumentarius, németül: Kastner). Elsődlegesen a szemes termény átvételéért, megőrzéséért és azok számadásáért felelt. A 19. század elején azonban egy-egy főúri udvartartásban is központi szerepet tölthetett be. Ennek értelmében feladati közé tartozott a főúri kastély külső és belső karbantartása, s az alárendelt alkalmazottak ellenőrzése. Kötelezettségei közé tartozott továbbá az udvar vagy az uradalom különböző tereinek védelme és ingóságainak nyilvántartása. A kasznár regisztrálási és katasztrófavédelmi kötelezettségei emellett kiegészülhettek ellenőrző funkcióval az élelmiszerek, a vagyontárgyak, valamint a beosztottak tevékenységének vonatkozásában.

TelepülésNána [Nána]
Készíttető neveLegény család