Szent Vendel szobor Nánán

A 18. században Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő szentnek, a korai középkorban élt, a Brit-szigetekről származó Vendelnek (hasonlóan pl. Nepomuki Szt. Jánoshoz vagy Szt. Flóriánhoz) számos köztéri szobra áll katolikus vidékeken, szerte az országban. Stílusjegyei alapján a nánai Szt. Vendel szobor is a barokk korban készülhetett. Talán felállításának ideje kötődik a szomszédos telken 1755. körül felépített, Szent Vendel titulusú kápolnához. (A párkányokkal díszített, hasáb alakú szobortalapzaton olvasható 1906-os dátum talán csak felújításának, esetleg áthelyezésének dátuma lehet.)
Az életnagyságnál némileg kisebb arányú, mészkőből faragott szobor Szent Vendelt hagyományos ikonográfia szerint, álló helyzetben, kontraposztban ábrázolja, pásztor ruhában, köpenyben, fején széles karimájú, fémből készült kalapban, kezében kampós végű pásztorbottal. Magasra felszíjazott sarut viselő lábai közül a bal egy nyitott koronán tapos.

TelepülésNána [Nána]
Pontos helyszín, címIskola utca, a templom és a régi iskola között, az út mellett - Školská ulica