Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 15.

Honfoglalási emlékkereszt – Minden Magyar Hős Emlékkeresztje

Honfoglalási emlékkereszt – Minden Magyar Hős Emlékkeresztje

Az emlékmű felállítását a millecentenárium évében akkor tűzte ki célul a Csemadok szervezet, amikor a Mečiar kormány működött, és tiltotta a hasonló jellegű emlékjelek létrejöttét. Ezért nem merte a község sem felvállalni, hogy a település más területére kerüljön. Ez ügyben sok-sok vita után, Dániel Zoltán akkori elnök sok-sok ügyködése folytán sikerült az akkori helyi plébános Orosch Ján jóvoltából a templom előtt felállítani az emlékkeresztet. Ünnepi beszédet mondott Csáky Pál parlamenti képviselő. Az ünnepségen jelen voltak: Dobos László a MVSZ alelnöke és Bauer Győző a Csemadok országos elnöke.
Az emlékkereszt a honfoglalás 1100. évfordulójának évében, szeptember hónapban Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén lett felavatva.
Az emlékműnél tartja a szervezet évente az 1848-as megemlékezést, március 15-én, koszorúzással egybekötve, és október 6-án az Aradi vértanúkra is itt emlékeznek gyertyagyújtással, koszorúzással, és a himnusz eléneklésével.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésNána [Nána]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS47.813605, 18.703730
Pontos helyszín, címA Párkánytól vezető főútról, a híd elhagyása után az első útkereszteződésnél jobbra kell letérni. A római katolikus templom előtt áll (nincs utca, házszám).
Készítés időpontja1996
Készíttető neveCsemadok nánai alapszervezete
LétrehozóKovács József esztergomi fafaragó mester
Készítés céljának ismert oka Emlékjelet hagyni a honfoglalás évfordulóján, és a nemzeti öntudat erősítése.
Felirat"Mondjátok a csüggedt / szívűeknek, / bátorság! / neféljetek! / 896 - 1996" / A szülőföld őseinek / emlékére / Csemadok Nána // J. Kovács (IZ 35,4- 7a)
Gondozását felügyeliA Csemadok alapszervezet, rendszeresen konzerválja: Dániel Zoltán , Dudok József és Nyéki László végezte 2014-ig. A rendezvények előtt Nyéki Mária és Nagy Anna sekrestyés készíti elő a terepet, gondozza a környékét.
ForrásinformációkDániel Erzsébet, Nána
Rövid URL
ID6674
Módosítás dátuma2018. január 5.
nana-honfoglalasi-emlekkereszt (4)
nana-honfoglalasi-emlekkereszt (5)
nana-honfoglalasi-emlekkereszt (6)
nana-honfoglalasi-emlekkereszt (7)

Hibát talált?

Üzenőfal