Kuzmik Pálné sírja

Kuzmik Pálné sírja

Kuzmik Pál (Eperjes, 1864. jún. 22. – Bp., 1925. dec. 19.)sebész, egyetemi tanár. 1889-től a bp.-i sebészeti klinikán működött. 1891-ben tanársegéd, 1897-ben adjunktus, 1898-ban a sebészeti műtéttan magántanára. 1905-ben c. rk. tanár. 1908-ban a János Kórházban főorvos. 1909-ben ny. rk. tanár. 1914-től haláláig a sebészet ny. r. tanára a bp.-i egy.-en. A II. sebészeti klinika ig.-ja. A visszerek, a rák; a sérülések műtéttanát fejlesztette. E tárgykörökkel foglalkozó munkái a Magyar Orvosi Archivumban, az Orvosi Hetilapban jelentek meg.
A Kuzmik családnak Karván, a Duna partján volt egy kastélyuk, melyet nyári lakként használtak. Az orvosdoktor felesége Margit, Dr. Szarvassy Imre testvére volt, így a Szarvassy kastélyt is otthonuknak tekintették. A Kuzmik házaspárnak két lány- és egy fiúgyermekük született: Margit, Pál, Lívia.
Az egykori Szarvassy-parkban 1908-ban Szarvassy sógora, dr. Kuzmik Pál szecessziós kastélyt építtetett, amelyet nyári lakként használt.  1935-ben az épületet modernizálták. 1956-tól az elkonfiskált épületet a mezőgazdasági szakmunkásképző intézet használta, majd 1961-ben a karvai egészségügyi központ kapott benne helyet. 1970 óta az épület a Pintér család tulajdona. A műteremben, amely a kastélykert hátsó felében állt, századunk 30-as éveiben Kuzmik Lívia férje, a holland származású festőművész, Hubert Sweerts-Sparock alkotott. A kastély téglalap alaprajzú emeletes épület. A sima homlokzatokat háromrészes ablakok tagolják könyöklőpárkánnyal. A nyugati homlokzaton sokszögletű rizalit van, a hajlatokban falsávokkal, amelyeken terasz van. A délkeleti sarkon loggia, a földszinti homlokzat közepén zárt erkély van nagy ablakkal.

TelepülésKarva [Kravany nad Dunajom]
Pontos helyszín, címa katolikus temetőben, a felújított háborús emlékmű mögött
FeliratItt nyugszik / özv. / Kuzmik Pálné / élt 68 évet / megh. 1941. dec. 14 / Béke poraira
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkRancsó Andrea, Hetény *** https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-eletrajzi-lexikon-7428D/k-760F2/kuzmik-pal-7680B/ *** http://www.kravany.com/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=19&lang=hu
karva-kuzmik-palne-sirja (1)