A Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna

A községben több nemesi család telepedett le. Köztük a Hrosso család is. Egyik leszármazottjuk többször említést tett egy kápolnáról, amely kúriájuk közelében állt. Mint később kiderült, nem kápolna, hanem lourdes-i barlang volt. A kápolna megépítésére pályáztak: Nadácia Orange, Šanca pre Váš región 2011. A Smidt Tamás által tervezett kápolnát végül a Karvai Összevont Szakközépiskola, a Korekt s.r.o. és ügyvezetője Nyers László, a Juvis s.r.o. Nitra ügyvezetője Roman Kubica, a Czibor Zoltán s.r.o. Komárno, ügyvezetője Czibor Zoltán segítségével építették fel. A tetőszerkezetet a szőgyéni Smidt Róbert és édesapja Smidt Ferenc készítette. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumától kapott támogatásnak köszönhetően fejezték be teljesen a kápolnát.
A benne található három domborművet szintén Smidt Róbert készítette. A belső tér kialakításánál az egyszerűségre helyezték a hangsúlyt: az oltár előtt térdeplő, a bejáratnál a csodálatos gyógyulásokat tanúsító tábla és IX. Piusz pápa, illetve II. János Pál pápa portréja fogadja a zarándokokat.
A kápolna látogatható, a kulcsát a főtér mellett lévő községháza alkalmazottaitól kell elkérni.
Az épület bekerült annak a vándorkiállításnak az anyagába is, mely a V4 országainak új és felújított szakrális helyeit mutatja be. Szlovákiából 2013-ben mindössze öt épületet soroltak be a jegyzékbe. Ezek egyike a karvai lourdes-i kápolna.

TelepülésKarva [Kravany nad Dunajom]
Pontos helyszín, címA templomhoz közel, a volt Hroššó kúria udvarán.
Készíttető neveKarva község
LétrehozóKarva község önkormányzata
Készítés céljának ismert okaAz alapötletet a Hroššo kúria egykori tulajdonosának fia, Hroššo Michal adta, aki többször is beszámolt az emlékezetében élő egykori kápolnáról.
FeliratA Lourdes-i / Boldogságos / Szűz Mária / tiszteletére szentelt / kápolna / 2014.9.14 // Az Emberi Erőforrások Minisztériuma / Egyházi, nemzetiségi és civil / társadalmi kapcsolatokért felelős / államtitkársága / 2013 évi támogatásával / valósult meg.
Gondozását felügyeliKarva község
ForrásinformációkKarva község