Szarvassy-kastély és parkja

Szarvassy Sándor 1890-ben vásárolta meg a birtokot és a kastélyt, majd 1894-ben felújíttatta és romantikus stílusban átépíttette. A kastély mellett kiterjedt park volt. Halála után 1942-ig fia, Szarvassy Imre birtokolta a kastélyt. 1959 óta a felújított és kibővített épületben működik a mezőgazdasági szakmunkásképző tanintézet. Eredetileg L alakú földszintes épület volt. A főszárny keleti oldalán bábos balusztráddal végződő emeletes víztorony volt. Hasonló megoldású volt az udvari bejárati kapu és a nyugati bejárati homlokzat is. A kilenctengelyű főhomlokzatot téglalap alakú ablakok tagolták kezdőköves ablakkeretben szemöldökpárkánnyal. A háromtengelyű középső rizalitnak félköríves lezárású ablakai voltak, és egyenes oromban végződött. Az épület sarkait hasábrusztika hangsúlyozta. Az utolsó átépítéskor és emeletráépítéskor, illetve a későbbi hozzáépítésekkel az épület teljesen elvesztette eredeti alakját. Az eredeti park megmaradt részében most is látható a parasztasszony szobra, Szarvassy unkahúgának és férjének alkotása, az egykori szökőkút kőszegélye már tönkrement. Látható még az egykori pergola szerkezetének egy része. A kastély mellett található a jószágigazgató és a személyzet lakásainak helyt adó hasonló épület. Az emeletes rizalitban Szarvassy Imre meteorológiai állomásának megfigyelő és mérőműszereit tartotta. A kastély mellett az udvarban megmaradt az eredeti ková­csoltvas kerítés egy része a kapuval.

Kategóriamás
TelepülésKarva [Kravany nad Dunajom]