Ipolybalogi Szentháromság kápolna

A falu szélén áll a Szentháromság-kápolna. Az igen egyszerű, téglalap alaprajzú, nyeregtetős, cseréppel fedett, oromzatos épület létrehozásának idejéről szóló írott források megoszlanak az építés évének meghatározásában. (Ha az 1842-es, vagy ha az 1871-es évszám a valós, biztosan közelebb áll a valósághoz, mint az épület barokk eredetét feltételező egyes vélekedések.) A kápolnabelső megvilágítását két kerek, kőrámás ablak szolgálja. A kápolna tetőgerincéből kis huszártorony emelkedik. Egyetlen bejárata elé sekély, nyeregtetős szélfogót építettek.
Oltárán egy Szentháromságot ábrázoló festmény van. Egy régi, valószínűleg barokk kori Szent József faszobor is megtalálható a kápolnában, amely ismeretlen helyről került ide.
A dombon – nevéhez híven – régi, mára felhagyott temető működött, melynek néhány sírköve ma is megtalálható a kápolna körül.

TelepülésIpolybalog [Balog nad Ipľom]
GPS48.078072, 19.121981
Pontos helyszín, címIpolyság felől érkezve, a falu eléjén, a jobb oldalon található az országút nagy kanyarulatában, a fákkal benőtt Temető-dombon.
Gondozását felügyeli-
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában, Lilium Aurum Kiadó, Dunaszerdahely, 64-65. olsal