Ipolybalogi harangláb

Falazott terméskőalapra építették a 18. században, szoknyarészét nyolc oszlop támasztja, a toronytörzset öt oszlop alkotja. A szoknyarész és a sisak zsindellyel fedett. Toronysisakja gúla alakú, csúcsdísze nagyméretű fém kettőskereszt.
A község nyugati részénél, az átvezető közút mellett, az északi oldalon egyedülálló szerkezetű fa harangláb áll. Egész Kárpát-medencében az egyetlen (…) olyan építmény, amely öt harangtartó főoszloppal készült. A rendkívüli ebben a struktúrában az, hogy függőleges tengelyében az ötödik oszlop, a császárfa is a talpgerendából indul ki, akár más jóval nagyobb, például a kilencoszlopos tornyok esetében”
A harangláb utoljára az 1980-as évek elején újították fel, de olvashatunk a Historia Domusban régebbi felújításokról is. 1861-ben jegyezték fel például az alábbiakat: „Ápril hóban írtam az officiumnak a Balogi harangláb megújítása iránt, s májusban megujítattam, újra sindelyeztettem, és deszkáztattam. Jól nézett ki és 120 frtba került.”

TelepülésIpolybalog [Balog nad Ipľom]
GPS48.078391, 19.127628
Pontos helyszín, címA a településen átvezető 527-es út északi oldalán, a falu nyugati felében található.
Gondozását felügyeliIpolybalog önkormányzata
ForrásinformációkSisa Béla: A Kárpát-medence fatornyai. * Kovács József Fa haranglábak, harangtornyok, 1999,164. oldal * Csáky Károly, Szakrális emlékeinek nyomában II., Lilium Aurum, 2009, 65,66. oldal