Csomószentek

Csomószentek

A falu központjában álló, ikonográfiai szempontból ritkának mondható, későbarokk jellegű, puha kőből faragott, színezett felületű szoborcsoport. Az egyszerű, párkányokkal díszített, négyzet alapú hasáb alakú talapzaton három, egymásnak háttal forduló, egész alakos, mintegy fél életnagyságú szobor áll. Az alakok a 18-19. század kedvelt, köztéri alkotásokon gyakran megjelenő szentek: Nepomuki Szent János, Szent Vendel és Szent Flórián. A szenteket az ismeretlen alkotó a szokásos viseletben, megszokott attributumaikkal együtt ábrázolta. A római katonatiszti fegyverzetben, mellpáncéllal, sisakkal, baljában zászlóval ábrázolt Flórián, a tűz elleni küzdelem védszentje jobbjával dézsából vizet önt a tűzre. Szent Vendel pásztorként jelenik meg, lábánál kisbáránnyal, kezében kampós pásztorbottal. A gyónási titok védőszentjeként szereplő Nepomuki Szent János a szokott papi ruházatában, fehér karingben, palástban, stólában szerepel, fején birétummal. Kezében feszületet ill. imakönyvet tart.

TelepülésIpolybalog [Balog nad Ipľom]
GPS48.077037, 19.129890
Pontos helyszín, címIpolyság felől érkezve, a falu főutcájának a központban lévő tér jobb oldalán található.
Készíttető nevePásztori István és neje Török Katalin
FeliratISTEN DICSŐSÉGÉRE / CSINÁLTATTÁK / PÁSZTORI ISTVÁN / ÉS NEJE / TÖRÖK KATALIN / 1872 DIK ÉVBEN
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában, Lilium Aurum Kiadó, Dunaszerdahely, 66-67. oldal
Csomószentek
Csomószentek