Útmenti kereszt

Útmenti kereszt

Nyárasdról Vásárútra menet a kanálistól nem messzire, Nyárasd felőli oldalon áll a kereszt. Szövege nagyon megkopott, olvashatatlan. Eredetileg Bognár Ferenc állíttatott ezen a helyen 1781-ben egy fakeresztet, melyet később, 1798-ban kőből építettek fel. Ennek a kőből épített keresztnek a javítását és gondozását bizonyítja az az alapítvány, melyet a néhai nemes Bognár Ádám özvegye, született Csölle Erzsébet hozott létre. Ezt nemes Bognár Mihály, a helység bírája, Szomolay Imre öreg esküdt és Majer János helybéli plébános írták alá, 1842 Mindszent havának 18-ik napján. Ezt 1843. február 3-i dátummal a nagyszombati érsekség is megerősítette.

TelepülésNyárasd [Topoľníky]
Pontos helyszín, címNyárasdról Vásárútra menet a kanálistól nem messze, Nyárasd felőli oldalon áll.