Sas utcai emlékmű

Sas utcai emlékmű

1849-ben a község határában két csata is volt a császáriak és a magyar szabadságharcosok között. Ennek az emlékét őrzi a Sas utca végébe áthelyezett emlékmű, és a temetőben az elesett hősök tiszteletére emelt obeliszk.
Ez az emlékmű eredetileg az utca vége mögötti határi részben állt. Egykori leírása: “Az emlékmű mintegy öt méter magas, fekete – öntött vasból készült – emlékszobor, melynek déli oldalán pajzzsal fedett kardról lecsüngő kettős bojttal ellátott tiszti öv, felette ötágú bárói korona látható, míg a szobor tetején délről egy sas körme koszorút tart; északi oldalán e felírással: “Hier starb Gustav Feriherr von Geramb k.k. Oberstleutenant der gränz banal Regimentes am 13. Jänner 1849. an der Spitze seines Battalions seinem Kaiser und der Fahne getreu den Heldentod.” (Itt halt meg báró Gustav von Geramb alezredes 1849. január 13-án, zászlaja élén, császárához és zászlójához hűségesen hősi halált halt.)

TelepülésNyárasd [Topoľníky]
Pontos helyszín, címA Sas utca végén található.