Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom

A helyi egyházközség 1755-ben alakult, és a római katolikus templom a dunaszerdahelyi esperesi kerületbe tartozott. Kegyura Pálffy János gróf volt.
A századfordulón plébánosa Papánek Márk, majd dr. Hegyi Jenő pápai kamarás, esperesplébános volt.
A Katolikus Magyarország 1001-1901 című kiadvány szerint az alsónyárasdi templomot 1754-ben alapították, s a Boldogságos Szűz születésének tiszteletére építették. Fiókegyháza Felsőnyárasd.
A gót stílusú római katolikus templomot késői klasszicista formájúra építették át. A kórus előtt balra és jobbra Jézus csodáit és beszédét ábrázoló freskókat látni. Az oltár előtt a mennyezeten a hét szentség jelképes ábrázolása van – ebből kettő az oldalfalakon. A római katolikus templom az oltárral szemben állva a jobb oldali falon az utolsó vacsora, a bal oldalin Szent Péter pünkösdi beszéde, az oltárképen pedig Szűz Mária születése van megfestve. A főoltáron balról Szent Pál, jobbról Szent Péter szobra áll.
A templom freskóit a Pozsonyi Művészeti Akadémia végzős növendékei festették az 1970-es években. Ebben az időben cserélték ki a főoltár képét is. Akkor még itt volt a R. Gaupmann által 1860-ban festett Mária látogatása, valamint a Mária Magdolnát ábrázoló, 1858-ból származó festmény.
A templom tornyában 3 harang van, melyek közül az elsőt Mandušek R. és társai készítették Brünnben 1922-ben. Peremfelirata: “Alsó- és Felső Nyárasd r. k. híveinek”. A második harangon ez áll: “Alsó Nyárasdi róm. kath. hitközség. Seltenhoffer Frigyes fiai cs. és M.K. udvari harangöntők Sopronban 1912.” A harmadik harang – nagyharang – felirata: “Alsó és Felsőnyárasdi r. k. hívek. R. Mandušek a spol. Brno 1922.”

TelepülésNyárasd [Topoľníky]
Készítés időpontja1754, újjáalakítva 1832-ben
FeliratMÉLTÓSÁGOS ERDŐDI GRÓF PÁLFFY FERENC ÚR NAGYLELKŰ KE / GYESSÉGÉBŐL TEK FELSŐBÜKI NAGY PÁL ÚR / ZARGONDNOKSÁGA ALATT ÚJRA ALAKULT / 1832ik ÉVBEN
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
Forrásinformációka község honlapja