Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. május 30.

Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom

Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom

A helyi egyházközség 1755-ben alakult, és a római katolikus templom a dunaszerdahelyi esperesi kerületbe tartozott. Kegyura Pálffy János gróf volt.
A századfordulón plébánosa Papánek Márk, majd dr. Hegyi Jenő pápai kamarás, esperesplébános volt.
A Katolikus Magyarország 1001-1901 című kiadvány szerint az alsónyárasdi templomot 1754-ben alapították, s a Boldogságos Szűz születésének tiszteletére építették. Fiókegyháza Felsőnyárasd.
A gót stílusú római katolikus templomot késői klasszicista formájúra építették át. A kórus előtt balra és jobbra Jézus csodáit és beszédét ábrázoló freskókat látni. Az oltár előtt a mennyezeten a hét szentség jelképes ábrázolása van – ebből kettő az oldalfalakon. A római katolikus templom az oltárral szemben állva a jobb oldali falon az utolsó vacsora, a bal oldalin Szent Péter pünkösdi beszéde, az oltárképen pedig Szűz Mária születése van megfestve. A főoltáron balról Szent Pál, jobbról Szent Péter szobra áll.
A templom freskóit a Pozsonyi Művészeti Akadémia végzős növendékei festették az 1970-es években. Ebben az időben cserélték ki a főoltár képét is. Akkor még itt volt a R. Gaupmann által 1860-ban festett Mária látogatása, valamint a Mária Magdolnát ábrázoló, 1858-ból származó festmény.
A templom tornyában 3 harang van, melyek közül az elsőt Mandušek R. és társai készítették Brünnben 1922-ben. Peremfelirata: “Alsó- és Felső Nyárasd r. k. híveinek”. A második harangon ez áll: “Alsó Nyárasdi róm. kath. hitközség. Seltenhoffer Frigyes fiai cs. és M.K. udvari harangöntők Sopronban 1912.” A harmadik harang – nagyharang – felirata: “Alsó és Felsőnyárasdi r. k. hívek. R. Mandušek a spol. Brno 1922.”

Kategóriaépület, építmény
TelepülésNyárasd [Topoľníky]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.967932, 17.782922
Készítés időpontja1754, újjáalakítva 1832-ben
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
FeliratMÉLTÓSÁGOS ERDŐDI GRÓF PÁLFFY FERENC ÚR NAGYLELKŰ KE / GYESSÉGÉBŐL TEK FELSŐBÜKI NAGY PÁL ÚR / ZARGONDNOKSÁGA ALATT ÚJRA ALAKULT / 1832ik ÉVBEN
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
Forrásinformációka község honlapja
Rövid URL
ID8949
Módosítás dátuma2015. szeptember 15.
Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom
Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom
Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom

Hibát talált?

Üzenőfal