A közösség tanítóinak kopjafája

Az iskoláról 1753 óta vannak adataink, mivel plébánia csak azóta van, s így egyházi levéltár is. Ezek alapján az iskolát és a kántortanítói lakot a méltóságos erdődi gróf Pálffy Ferenc úr építtette 1795-ben a mostani beltelken. 1855-ben új iskola épült két tanteremmel, a kántortanítói lak pedig 1865-ben. Nyárasd község és közösségei azoknak a tanítók emlékére állíttatta, akik közösségük szellemi gyarapodását szolgálták.

TelepülésNyárasd [Topoľníky]
Pontos helyszín, címa templomkertben található
Készíttető neveMagyar Koalíció nyárasdi helyi szervezete és Nyárasd község
LétrehozóUlman István és Baffy Lajos fafaragók, Gömörország
Felirat1795 – 2005 / Az Erdődi Gróf Pálffy István által 210 éve alapított alsónyárasdi római katolikus elemi népiskola emlékére 1855-ben az iskolát két tantaremmel újjáépítették. A kántortanítói lakot 1865-ben újították fel. Tiszteletére azoknak a tanítóknak, akik közösségünk szellemi gyarapodását szolgálták. Állíttatta a nyárasdi ..., a Magyar Koalício nyárasdi helyi szervezete ás Nyárasd .... közösség 2005. 11. 12. // 2005 // ULMAN ISTVÁN / BAFFY LAJOS / - GÖMÖR - / ORSZÁG
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
Forrásinformációkwww.sulinet.hu (Komlóssy, i. m. 567-568. old.)