Turul emlékpark

Turul emlékpark

Marcelháza község lakossága 2014. augusztus 24-én közösen ünnepelt. A községháza előtti parkban, amelyet közmunkát végző helybeliek újítottak fel, új köztéri szobrot avattak. A szobor Bélai Tibor kőfaragó süttői mészkőből készült alkotása, mellette süttői márványból faragott oszlop áll, rajta Szent István koronájának Böjti Zsolt díszműkovács alkotta mása. A művészek az alkotást adományként ajánlották fel a községnek.
Varga Ervin polgármester a magyarságtudatra és a turulmadár jelképére, Szent István államalkotói munkájára és napjainkig érvényes intelmeire hívta fel a figyelmet, s megköszönte azok munkáját, akik hozzájárultak Marcelháza új büszkeségéhez. Rácz Elemér lelkész is az első keresztény magyar király jelentőségét méltatta, kiemelve, hogy István alapos megfontolás után döntött arról, hogy Nyugat felé nyit, és ennek érdekében népe felveszi a kereszténységet. Az ünnepséget követően Kóňa Márió plébános celebrált tábori misét, amelyen azt az életutat méltatta, amely Vajktól Istvánig, illetve István szentté avatásáig vezetett. Életét követendő példaképül állította a hívek elé. Az egész rendezvényt a marcelházai énekkar fellépése tette felemelőbbé.

TelepülésMarcelháza [Marcelová]
Pontos helyszín, címKözségi hivatal előtti park
Készíttető neveMarcelháza község önkormányzata
Létrehozóa turulmadarat Bélai Tibor kőfaragó, a koronát Böjti Zsolt készítette
Készítés céljának ismert okaAugusztus 20-i emlékünnepség
Felirat"Ezer esztendőket / még a népek is / csak csodák révén / élhetnék." // Az emlékmű / Varga Ervin / piolgármester / kezdeményezésére / készült / Bélai Tibor / kőfaragó / műhelyében / 2014-ben / Adományozók: / Marcelháza / önkormányzata, / Bélai Tibor / és családja. / A koronát / készítette: / Böjti Zsolt
marcelhaza_turul_emlekmu_ 2014 (2)
marcelhaza_turul_emlekmu_ 2014 (3)