Az 1. és 2. világháború hőseinek emlékműve

A katolikus templom kertjében található az eredetileg az első világháború katolikus áldozatainak emlékére emelt emlékkereszt, amelyet később a második világháborúban elesettek névsorával is kiegészítettek.
Az I. világháborús emlékmű teljeskörű felújítására a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával került sor 2018-ban. Az emlékmű alsó talapzata teljesen új 2,6 x 2,6 m nagyságú kétlépcsős betonalapot kapott. Erre a betonalapra felépült az 1,4 x 1,4 m alaprajzi méretű és 1,3 m magasságú újabb betontalapzat, amely már magának az emlékműnek a fő tartó eleme, ami IMPALA – sötétszürke színű gránit borítást kapott. Ebbe a részbe belevésve és befestve került az eredeti emléktábla teljes tartalma nevekkel és idézetekkel együtt. Mivel az eredeti emlékművön a betonból készült kereszt teljesen szétbomlott így a talapzati részre egy új, tömör gránitból készült kereszt került elhelyezésre. A kereszten lévő alumíniumból készült Krisztus test felújított változata visszakerült az eredeti helyére. Az emlékmű teljes befejezéséhez hozzátartozott a végső kiegészítő elemek, mint váza , rozetták és koszorútartók beillesztése, elhelyezése. A hősök szobra ily módon történő rendbetételével kívántuk ébren tartani községünkben az első világháborúval kapcsolatos közösségi, társadalmi emlékezetet, s ez által hozzájárulni a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.

TelepülésMarcelháza [Marcelová]
Pontos helyszín, címTemplom utca, a Keresztelő Szent János római katolikus templom kertjében.
Készítés időpontjaismeretlen, felújítva 2008-ban
Készíttető neveAz egyházközség, felújíttatta Marcelháza Község
Létrehozórenoválta Bélai Tibor – kőfaragó
FeliratA mi urunk Jézus Krisztus Dicsőségére / az 1914-1919 Világ-háborúban / a hazáért elesett hősök emlékére. / Közadakozásból és a Kurtakeszi Marcelházai / rokkant egyesület adományából. / Állíttatott szent hitünk ezen üdvösséges / jele az Úrnak 1924 esztendejében. / Jézus Krisztus te legnagyobb hős / adj örök életet hőseinknek kik / földi életüket föláldozták a hazáért. / Ti mindnyájan kik hős szeretteiteket / siratjátok Krisztus keresztjében / vigasztalódjatok! // Felújítva a Bethlen Gábor Alap és / Marcelháza önkormányzata jóvoltából. / 2007. december … || BAKULÁR ISTVÁN ... 1917.1.3. / BAKULÁR LÁSZLÓ orosz harctéren 1915.10.21. / BITTER ISTVÁN Predazzó 191. ... / BITTER KÁLMÁN Z... 1916.8.16. / BÉLAI FERENC Lemberg 1915.11. 30. / BRATKÓ VILMOS Nagybecskerek 1918 / FAZEKAS VILMOS eltűnt olasz harctéren 1918.8.18. / GÁL ANDRÁS Karpilonka 1915 10.17. / GÁL MÓRICZ eltűnt orosz harctéren 1916.6.29. / GÁL SÁNDOR Muszhketova 1917.8.20. / HALAMI JÓZSEF eltűnt olasz harctéren 1918 / JANOVICS ISTVÁN Przemysl 1915.11.23. / KÁLAZDI JÁNOS † Predazzo 1917.3.9. / MARCZINKÓ GÁSPÁR Ceremoszna völgy 1916.-10.3. / MORAVCSIK ISTVÁN Drina folyóban 1915.8.16. / MORAVCSIK JÁNOS Nyíregyháza 1915 / NÉMETH JÓZSEF Isonzonál 1917.6.4./ ROSZICSKA IMRE Munkács 1917.7.25. / ROSZICSKA KÁLMÁN eltűnt Galicia 1914. 10.30. / TRENCSÍK ISTVÁN Tokonelje 1916.9.16. / VARGA FERENC eltűnt Volhinai erdőben 1916.8.23. / VARGA PÁL eltűnt Moszkva 1920.1.15. / VICZENA ALBERT Bánfalva 191.3.30. / ZSIDEK JÁNOS eltűnt Przemysl 1914 .10.30. / ZSIDEK BÉLA Olkusz 1914.12.1. || ANDRUSKÓ KÁROLY eltűnt Skuhel. 1915.715. / BAHORECZ JÁNOS Rara 1914.7.5, / BAGIN ISTVÁN Tirol 1918.4.24. / BEDNÁR ANDRÁS Kurtakeszi 1919.4.1./ BEDNÁR ISTVÁN Bázen 1917.6.24. / BUDAI GÉZA eltűnt Versec 1915.8.1. / CHRÉN JÁNOS Lovcsa 1915.6.27. / CHRÉN KÁROLY Manrólak 1916.9.24. / GÁL FERENC Linzic völgy 1917.8.10. / GYURICSEK ANDRÁS eltűnt Ridom 1915.8.20. / JANCSIK JÁNOS eltűnt Kárpátokba 1914. 12.14. / KIANEK ISTVÁN eltűnt Csupa 1917.8.23. / KUSZALA KÁLMÁN Majdan Skolnik 1915.6.20. / KUSZALA JÓZSEF Kok 1916.7.13. / MARCZINKÓ JÁNOS Dobrava 1916.9.8. / MARCZINKÓ JÁNOS Csurimszk 1919.4.10. / MARCZINKÓ JÁNOS Zsigárd 1914.11.15. / MARKOVECZ GYULA Krasznik 1915.10.15. / MARIKOVECZ KÁROLY Sósmezo 1916.8.15. / SENKÁR KÁROLY olasz harctéren 1916.7.27. / SIMON BOLDIZSÁR eltűnt Przemysl 1915.3.15. / SOMOGYI ANDRÁS eltűnt Szibériában 1918 / TRENCSÍK ISTVÁN Bobrka 1915.6.15. / TRENCSÍK ISTVÁN Budapest 1918.12.17. / TRENCSÍK KÁROLY Kosta.jevn 1917.4.28. || A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ÁLDOZATAINAK ÖRÖK EMLÉKŰL SZERETTEIKTÖL. / Andruskó Károly, Bahorec Lajos, Bratkó László, Dobrocsányi János, Gere István, Gyurícsek István, Gyurícsek József, Kecskés Ferenc, Krampotyák István, Krén László, Kuszala József, Marcinkó István, Marcinkó József, Marcinkó Károly, Marikovec András, Marikovec János, Mészáros István, Mészáros János, Paulisz Pál, Roszicska János, Szokol László, Trencsík Sándor, Trencsík László, Varga János, Viderman Béla, Viderman János, Zsidek János, Zsidek Mihály, Zsidek Vilmos, Andruskó Lajos, Bakulár János, Budai István, Csicsó Lajos, Danis István, Danis Lajos, Dikan Gáspár, Fazekas István, Fazekas Vilmos, Jalsovszki Vilmos, Jávorka Károly, Kajtár István, Lévai Sándor, Opálka Kálmán, Pém Kálmán, Pifkó István, Rigó Illés, Sulc István, Szücs László, Trencsík János / EMLÉKEITEK SOHA EL NEM MÚLÓ SZERETETTEL ÖRÖKKÉ ÖRÍZZÜK BÁNATOS SZÍVÜNKBEN.
Gondozását felügyeliMarcelháza Község
Marcelhaza_1-vilaghaborus-emlekmuve (3)