Református templom Marcelházán

A marcelházi református (protestáns) egyházról készült első jegyzetek 1650-ből származnak, az első prédikátor Galántai Mihály volt. A helyi gyülekezet a XVII. század utolsó éveiben Thököly Imrétől, majd 1706-ban II. Rákóczi Ferenc menlevelet kapott. 1717-ben viszont Komárom vármegye parancsnoka elzavarta a prédikátort.
Fontos mérföldkő a gyülekezet életében, hogy az 1717-1731 között szolgáló Mike István prédikátor kezdte vezetni az anyakönyvet. Az 1750-es években sajnálatos módon a helyi imaházat teljesen lerombolták.
A református templomot 1786-ban kezdték építeni és az első istentiszteletet 1787. január 21-én tartották benne. A templom torony nélkül épült, ezt 1833-ben építették hozzá. 1906-ban az egész templomot felújították. A tornyot csak 1965-ben vakolták be, majd 1987-ben az egész templom új külsőt kapott, a harangokat villanyműködésre szerelték át. Ma a toronyban három bronzharang lakik, a legkisebbet 1789-ben, a másik kettőt 1923-ban öntötték. 1895-ben is adományoztak egy harangot az egyháznak, sajnos az I. világháború idején elkobozták és katonai célokra használták fel.
A hosszúkás teremtemplomhoz előcsarnok csatlakozik; a csúcsos homlokzatba illeszkedik a kétemeletes torony. A torony falazatát vállpárkányzat zárja, ezen nyugszik a kupolás toronysisak. A templomtérben három oldalról fakarzat helyezkedik el. A templom falán helyezték el az I. világháború áldozatainak emléktábláját. A második világháború református áldozatainak emlékműve a református templom bejárata mellett található.

TelepülésMarcelháza [Marcelová]
Pontos helyszín, címFő utca