Tóth Károly emléktáblája

2017. szeptember 29-én, pénteken ünnepélyes keretek közt Tóth Károly-emléktáblát lepleztek le szülőfalujában, Vághosszúfalun. A Fórum Intézet 2016-ban elhunyt alapító igazgatójának életét és tevékenységének hatását Tóth Pál polgármester, valamint Öllös László, a Fórum Intézet elnöke méltatta. Az emléktáblát Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke leplezte le. A zenét Kovács Koppány szolgáltatta. Az emléktáblán látható dombormű Mag Gyula munkája.
„A rendszerváltás szlovákiai magyar intézményeinek szervezője. Állítatták barátai és Hosszúfalu község önkormányzata” – áll azon az emléktáblán, melyet ma lepleztek le Tóth Károly szülőfalujában, a vágsellyei járásbeli Vág menti községben.
2016. szeptember 14-én vettek búcsút Tóth Károlytól, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatójától Somorján. Tóth Károly 1959-ben született Vághosszúfalun. A szlovákiai magyar közéletbe már diákként, a pozsonyi Comenius Egyetem magyar–történelem szakának hallgatójaként kapcsolódott be, majd a Madách Könyvkiadó szerkesztőjeként kapcsolatba került a korszak magyar és szlovák irodalmi életének legfontosabb szereplőivel.
Részt vett az amatőr színjátszó mozgalomban, szervezte a pozsonyi, vágsellyei klubéletet, tagja volt az Iródia mozgalmának, alapító tagja a pozsonyi Magyar PEN Clubnak. Már diákként bekapcsolódott a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságának munkájába, kezdeményezője volt a Csehszlovákiai Magyarok Memoranduma 1988 című dokumentumnak.
1989-ben az egyik alapítója volt az első, a pártállamtól független szlovákiai politikai mozgalomnak, a Független Magyar Kezdeményezésnek. 1996-ban alapítója és 2014-ig igazgatója volt Fórum Kisebbségkutató Intézetnek, egyik kezdeményezője volt a a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala megalakításának. Vághosszúfalun, 2017. szeptember 29-én a család, a barátok és egykori kollégák tisztelegtek emlékének, de jelen voltak egykori iskolatársai és tanítói is.

TelepülésVághosszúfalu, Hosszúfalu [Dlhá nad Váhom]
Pontos helyszín, címDlhá nad Váhom 226
Készítés időpontja2017. szeptember 29.
Készíttető neveBarátai és Hosszúfalu község önkormányzata
LétrehozóMag Gyula, szobrászművész
FeliratTÓTH KÁROLY / 1959 - 2016 / A rendszerváltás / szlovákiai magyar intézményeinek / szervezője / Állítatták barátai / és Hosszúfalu község / önkormányzata
Gondozását felügyeliHosszúfalu község önkormányzata
vaghosszufalu-toth-karoly-emlektabla-2