Ramotsai Márkos Péter / Ramocsai Markos Péter Madar 9. lelkipásztorának sírja

Ramotsai Márkos Péter / Ramocsai Markos Péter (1726 – 1792)
Madar 9. lelkipásztora (1762 – 1792) 30 éven át. Nemesi családból származott. Madarra kerülése után ő kezdte el írni a gyülekezet krónikáját és jegyzőkönyvét, illetve anyakönyveit. Madaron tíz alkalommal készítette el a pontos és részletes lélekszám-kimutatást.

TelepülésMadar [Modrany]
Pontos helyszín, címReformátus temető
Készítés időpontja1839. július 31.
Készíttető nevefia Ramocsai Markos Pál
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratRamocsai Markos Péternek / a helv: vall: madari gyülekezet / XXX viszontagságos évekig volt / buzgő lelki pásztorának / nem esmert / de méllyen tisztelt édes attyának / megholt sept. 8-án 1792 élte 64ik évében / úgy az ő élete párjának / s.... évekig fedhetetlen kegyes özvegyének / Baranyai Ersébetnek / elfelejthetetlen kedves jó annyának / és nevelőjének / szül. 1761 mart 24kén megholt 1837 mart 24kén / hamvai felett / fiúi mélly tisztelete / forró szeretete / s hervadhatatlan hálája / szent jeléül / fiuk Ramocsai Markos Pál / ez emléket siránkozva emelte / július 31kén MDCCCXXXIX
ForrásinformációkÉGAI Madar, Települési értéktár Madar, Református egyházközség krónikája
Madar_Ramocsai_Markos_Peter_sirja5