(Nagymegyeri) Besnyei György lelkész sírja Madaron

(Nagymegyeri) Besnyei György (1675/6 – 1749)
Nemesi család leszármazottja. A komjáti (Komjatice) egyházmegye utolsó esperese volt. A lelkészség mellett tudományos munkával is foglalkozott. Kéziratban (a Debreceni Református Kollégium könyvtárában őrzik) maradt fenn az életműve: Szent Biblia, azaz: Ó- és újtestamentumi szentírás. 1740-ben jelent meg „A szent Dávid százötven zsoltárainak könyve”. Két imádságos könyve is megjelent Madaron töltött idején. Keresztyéni „közönséges könyörgések” (1743, ) és „Háborúi könyörgések” (1745).

TelepülésMadar [Modrany]
Pontos helyszín, címreformátus temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratNéhai Nagy Megyeri Besnyei György / madari prédikátor esperes / nagy ipa porai mellett / itt nyugszik / néhai nagyérdemű T.T.Tóth János úr / Kolos-Némánn I. / Apátza Szakállosonn 32 / esztendeig volt ref. prédikátor tract. notárius / ki az igaz kegyességnek valóságos tu....ret / tudós Írásával tudós írásával lelkipásztori buzgó tanításával, / házassági hűségével, atyai gondosságával, / atyafi szeretetével, baráti igaz szívével, / keresztyéni életével példásképpen megmutatta / született 1730 február 28 / megholt 1866 február 13 / áldásban marad az ő emlékezete / Ezen oszlopot sírva emelték / háládatos gyermekei / Dániel Mihály / Klára Sára Mária / és vejei / Ori Fábián Pál Pálfi Péter Csóka Jósef
Gondozását felügyeliMadar község
ForrásinformációkEgyházi krónika Madar, ÉGAI Madar, Települési Értéktár Madar