Udvardy Gyula Madar 16. lelkipásztorának sírja

Udvardy Gyula (1870 – 1922)
Udvardy Gyula, Madar 16. lelkipásztora (1903 – 1922) 19 éven keresztül. A megüresedett lelkészi állás betöltésére az egyházközség presbitériuma Udvardy Gyulát választotta. Hatalmas feladat hárult rá. A madari egyház az 1886-os pusztító tűzvész következményeit sem tudta még teljes egészében felszámolni, amikor 1904-ben ismét leégett a falu (templom, parókia, iskola, tanítólakások is). A teljes felújítás szervezésével kellett foglalkoznia. A községben eltöltött szolgálati idejét két óriási jelentőségű történelmi esemény árnyékolta be: az I. világháború (1914 -1918) és a trianoni békeszerződés (1920), melynek következményeként a falu tovább már nem része Magyarországnak, és az egyházközség sem a dunántúli egyházkerületnek. Udvardy Gyula készíttette a templomba a márványasztalt és a felesége javaslatára a keresztelő kelyhet vörös márványból.

TelepülésMadar [Modrany]
Pontos helyszín, címRégi református temető a templom mögötti dombon
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratSzeretett / Munkálkodott / Meghalt // Udvardy Gyula / a madari ref. egyház / 20 éven át volt lelkipásztora / egyházkerületi tanácsbíió / 1870-1922. / Udvardy Gyuláné / Vályi Margit / 1872 - 1945 // Nem lesz elég az életünk / Elsiratni Tégedet / Drága felejthetetlenünk !
ForrásinformációkÉGAI Madar, Települési értéktár Madar, Református egyházközség krónikája
Madar_Udvardy_Gyula_sirja1