Nepomuki Szent János vágsellyei szobra

Nepomuki Szent János Csehország patrónusa, a Jézus-Társaság egyik mennyei pártfogója, egyúttal a középeurópai, magyarországi barokk jámborság, népi vallásosság kiváltságos alakja (1340–1383). A gyónási titok vértanújának (†1383 v. 1393), mindenekelőtt pedig a vízenjárók védőszentjének, barokk szobrait Szentháromság és Szeplőtelen Fogantatás szoborcsoportok, pestis-emlékművek mellékalakjaként Magyarország-szerte megtaláljuk, hasonlóképpen egykorú házak oromfülkéiben, úton-útfélen, kutak mellett, folyók partján, hidak párkányán, kompok tövében, amint gyóntatói öltözékben, ujját ajkára illesztve inti hallgatásra magát és az arra járókat.
A szent vágsellyei szobra a római katolikus templom előtt található. A 18. századból származó szobor alkotója ismeretlen.

TelepülésVágsellye [Šaľa]
Pontos helyszín, címa katolikus templom előtt