Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2023. február 5.

Szent Flórián vágsellyei szobra

Szent Flórián vágsellyei szobra

Flórián, akit a régi naptár május 4-én ünnepelt, római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. Legendája szerint, amikor Florianus megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban (Lorch) elfogtak 40 (!) keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró megbotoztatta, s arra ítélte, hogy nyakában malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. Tetemét egy sas őrizte mindaddig, amíg el nem temették. (A „sas”, a római légiók felségjelvénye, maga Aquilinus hadbíró lehetett, hisz a neve is azt jelenti „olyan, mint a sas”.)
A mondottakból következően Flórián tisztelete elsősorban Ausztriában és a környező országokban virágzik a késő középkor óta. Szent Ágota őrhelyére állítva tűz és árvíz ellen hívták segítségül. A legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Úgy is szokták ábrázolni, amint római tiszti egyenruhában egy cseber vízzel egy hozzá képest pirinyó házacska vagy városka tüzét kioltja. Amint ez várható, a tűzzel dolgozók (tűzoltók, serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők) védőszentje lett, de a gyakori tűzesetek miatt a barokk kortól kezdve már minden tehetősebb polgár házának homlokzatán fülkébe állították szobrocskáját. Neve napján népszokásai is a tűzzel kapcsolatosak. Egyes falvakban ekkor nem raktak tüzet, kenyeret nem sütöttek, a kovácsok sem dolgoztak, másutt viszont épp ezen a napon gyújtottak új tüzet, ősi módon: például két fadarab összedörzsölésével.
A vágsellyei római katolikus templom előtt található Szent Flórián szobor alkotója ismeretlen, a 19. században készülhetett és 1997-ben restaurálták. Műemlékvédelmi okokból az eredetit a kastélyba helyezték át és a templom előtt egy másolatot helyeztek el.

Kategóriaszakrális kisemlék
TelepülésVágsellye [Šaľa]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.151350, 17.876138
Pontos helyszín, címa katolikus templom előtt
Készítés időpontja19. század
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaa szent tisztelete
Felirat1942 / 1988
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_florian__a_magyar_tuzoltok_napja *** https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1gsellye
Rövid URL
ID28928
Módosítás dátuma2020. február 25.
vagsellye-szent-florian-szobor (1)
vagsellye-szent-florian-szobor (3)
vagsellye-szent-florian-szobor (4)
vagsellye-szent-florian-szobor (5)
vagsellye-szent-florian-szobor (6)
vagsellye-szent-florian-szobor (7)
vagsellye-szent-florian-szobor (8)

Hibát talált?

Üzenőfal