Vágsellyei Országzászló-emlékmű

Az Országzászló Mozgalom kezdeményezője Urmánczy Nándor, az örmény származású erdélyi politikus, országgyűlési képviselő, a „megalkuvás nélküli magyar” volt, aki 1925-ben hirdette meg az Országzászló Mozgalmat.A két világháború között az egész Magyarországra kiterjedő mozgalom a budapesti Szabadság téren 1928. augusztus 20-án felállított Ereklyés Országzászlóval indult útjára. Az országzászlók „állandó kelléke” a Trianon előtti utolsó 1915-ös hivatalos középcímer volt, lobogóját legtöbbször angyalokkal ékesítették. A jelmondata az „Így volt, így lesz!” felirat vagy a lobogón, vagy a talapzaton szerepelnie kellett. Az árbocrúd sokszor sávosan piros-fehér-zöldre volt festve, amelyre félárbócra húzták fel a nemzeti lobogót. Az ország terület-visszacsatolásaikor az Ereklyés Országzászló Nagyobbítottsága rendeletének megfelelő ideig a lobogókat ideiglenesen zászlócsúcsig lehetett húzni, majd visszaengedni félárbocra, hiszen még nem állt teljesen vissza az ország integritása. Ez mind a négy országgyarapodásnál (1938-1941) megtörtént. Az árbocok tetejét sok helyen díszítette esküre emelt kéz, turulmadár, kettős kereszt vagy Trianon kereszt. Sok helyen díszes lépcső vezetett a talapzathoz. Sajnos a II.világháborút Magyarország a vesztes oldalon fejezte be, így az országzászló mozgalomnak is vége szakadt. A megszálló erők a visszatért területeket ismét elcsatolták, cinkosaik a hazai kommunisták a revizionizmust üldözni, az országzászlókat bontani kezdték, szerencsésebb esetben részben átalakították őket szabadságzászlókká 1948-ban.
1940 novemberében Vágsellyén a hősök emlekművét egyidőben szentelték fel az országzászlóval, amely Magyarország viszonylatában éppen a 600. ilyen emlékjel volt a sorban. Ebből az alkalombol a rendezvenyen megemlékeztek a néhány héttel korabban elhunyt Urmánczy Nándorról (1868–1940), az országzászló-mozgalom elinditójáról is. Az alábbiak az Érsekújvár és Vidéke 1940. november 16-án megjelent számában olvashatóak: “Vágsellye község hazafias lakossága e hó 10-én a boldog felszabadulás évfordulóján avatta fel a Hősök emlékművét és az Országzászlót szépen sikerült ünnepségek keretében, amelyen részt vett az Ereklyés Országzászló Nagybizottságának képviseletében dr. Javornitzky Jenő miniszteri tanácsos, az Országzászlót adományozó székesfővárosi tanítók és tanárok küldöttsége Till Géza vezetésével, az Egyetemi Női Munkaszolgálat küldöttsége Istvánffy Klára főelőadó vezetésével és a környező községek hatalmas küldöttségei. (…) Az Országzászlónál az ünnepi beszédet Ürge József vágsellyei plébános tartotta és rámutatott arra, hogy az Országzászló egyúttal tiltakozás ki és befelé, hogy a magyar összefogást ne gátolja senki és semmi. Az Országzászlót adományozók nevében Till Géza igazgató beszélt az Országzászló jelentőségéről, utána dr. Javornitzky Jenő miniszteri tanácsos 600-iknak beiktatta a vágsellyei Országzászlót, hatalmas beszédében kegyeletes szavakkal emlékezett meg Urmánczy Nándornak, az Országzászló gondolata megvalósítójának elhunytáról. (…) A vágsellyei Hősök emlékműve és az Országzászló a templomtér két szögletében a középen lévő Szent Háromság szobor mellett igen nagy mértékben emeli a község központját.“
Az országzászlót a háború után eltávolították.

TelepülésVágsellye [Šaľa]
Pontos helyszín, címa katolikus templom előtt
Készíttető neveOrszágzászló Mozgalom
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaAz országzászló mozgalom létrehozója a trianoni fájdalom volt. A szétszakított nemzet összetartozását akarta erősíteni a kifosztott, megalázott nemzeti közösség tagjaiban.
Mettől meddig volt használatban1940-től a II. világháború végéig
ForrásinformációkL. Juhász Ilona: Neveitek e márványlapon..., A háború jelei, (Adalékok a világháborús emlékjelek etnológiai szempontú értelmezéséhez), Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja, 2010, 92. oldal *** https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gz%C3%A1szl%C3%B3_mozgalom *** https://sala.sk/clanok/pomnik-obetiam-vojen?show_css=0
vagsellye-orszagzaszlo (2)
vagsellye-orszagzaszlo (3)