Szentháromság-szobor Vágsellyén

1886 július 4-én a litánia alatt gömbvillám csapott a vágsellyei katolikus templomba. Az elemi csapástól való megmenekülés emlékére a túlélők és a város Szentháromság-oszlopot emeltetettek, ami 1895-ben készült el.
1974-ben, amikor egy közúti baleset miatt a szobor megsérült, átmenetileg a templomkertbe vitték át. A romos szobrot 1992-re, a város első említésének 900. évfordulójára újjáépítették, majd 2010-ben (további restaurálás, és a szobrok egy részének újjáfaragása után) visszaállították eredeti helyére.
A talapzaton az Immaculata Mária, Antiochiai Szent Margit (a templom védőszentje), Szent István, Szent Imre és Szent Erzsébet szobra áll.
Az egyik híradás szerint a szobrot “állítólag még a régi Rumpelmayer kőfaragó nemzetség tagjai készítették Pozsonyban.

TelepülésVágsellye [Šaľa]
Pontos helyszín, címa katolikus templom előtt
Készíttető nevea vágsellyei római katolikus hívek
LétrehozóRumpelmayer, kőfaragó
Készítés céljának ismert okahálából
FeliratA teljes / Szt. Háromság / Egy Istennek! // Szt. István / és Szt. Erzsébet esedezzetek / Magyarország házas / állapotú népeiért! // Öröklő hálából / emeltették a vágsellyei r. kath. hívek / 1886-ik év július 4 délután / a lytánia alatt templomba / lecsapott villám veszélyétől / sértetlen megmenekülésük / emlékére. / 1895" // 1002 – 1992 / A szoborcsoport / romokból let teljes egészében / ujraépítve jó emberek / segítségével Sellye város írásos / emlékének 990-ik évében.
vagsellye-szentharomsag-szobor (4)
vagsellye-szentharomsag-szobor (7)