Nagy János református esperes-lelkész nagysallói sírja

Nagy János (Mocsa, 1806. január 14. – Nagysalló, 1880. május 1.) Nagy János és Sékura Éva fia. Tanulmányait Pápán végezte, ahol köztanító és főiskolai senior volt. Ekkor ő vetette meg Tarczyval együtt a tanuló ifjúsághoz intézett lelkes beszédével az önképzőkör alapját. 1836-ban lett nagysallói lelkész, ahol mint a barsi egyházmegye 25 éves esperese 1880-ban elhunyt.
A Nagy család kovácsolt kerítéssel övezett sírjait beton fedi, amivel a sírköveket is körülöntötték.

Munkái:
Egyháztörténet Nagy János után Halasy István. Pápa, 1874. (2. kiadás 1876., 5. k. 1884. Pápa).
Egyházi beszéd, melyet elmondott Székesfejérvárott 1876. jún. 11. kerületi gyűlés alkalmával. Pápa, 1876.
Kéziratban van több népiskolai tankönyve, úgy mint vallástan s confirmácziói káté 1878.; nevelés- és módszertan; Rousseau Emilje és Fenelon Telemaqueja ford.

TelepülésNagysalló [Tekovské Lužany]
Pontos helyszín, címreformátus temető
Készíttető neveNagy család
Készítés céljának ismert okakegyeleti
FeliratItt nyugszik / Istenben boldogult / Nagytiszteletű / NAGY JÁNOS / reform. lelkész-esperes úr. / Elhunyt élete 74, lelkészsége 44, / és esperességének 25-ik évében. / Áldás poraira!
nagysallo-nagy-janos-sirja (3)
nagysallo-nagy-janos-sirja (4)