Az első és második világháború emlékműve

A főutca mentén a Ján Amos Komensky utca és az SNP utca sarkán áll a II. világháborúban elesett nagysallói, kissallói és hölvényi lakosok emlékműve. Az emlékmű egy lebombázott ház helyére került. A fekete gránit emlékmű három obeliszkből áll. A középső részt már korábban, 2006. augusztus 20-án leleplezték, a község első írásos említésének 850. évfordulója alkalmával, és a II. világháborúban elesett nagysallói,
kissallói és hölvényi lakosok emlékére. Hetvenhat nagysallói férfi halt meg a keleti fronton, az ő nevüket véste bele Tóth Gyula zselízi kőfaragómester a Szűcs Gyula zselízi mérnök tervei alapján kifaragott kőtömbbe.
2014-ban nekifogtak két oldalára kiegészíteni az emlékművet. A jobboldalra került a 2015. augusztus 23-án ünnepélyesen felavatott I. világháborúban elesett nagysallói, kissallói és hölvényi áldozatok emlékműve, a baloldalra pedig az I. világháború során a községben elhunyt és eltemetett szerb hadifoglyok emlékműve. A középső rész tetején egy kis harangot is elhelyeztek.
Az emlékművön megjelennek az elesettek nevei, melyek mind magyarok. A másik obeliszken pedig megemlékeztek azokról a szerb hadifoglyokról is, akik az I. világháború alatt a faluban haltak meg.

TelepülésNagysalló [Tekovské Lužany]
Pontos helyszín, címA főutca mentén a Ján Amos Komensky utca és az SNP utca sarkán áll.
Készítés időpontja2006, 2015
LétrehozóSzűcs Gyula, Zseliz (tervező), Tóth Gyula (kőfaragó)
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratAz emlékmű első oldalának feliratai (1-3 obeliszk): Obete I. svetovej vojny / Tekovské Lužany, / Tekovské Lužianky, / Hulvinky / Az I. világháborúban / elesett nagysallói / áldozatok névsora / Nagysalló, Kissalló, Hölvény / 49 név // 1941 - 1945 / Na večnú pamiatku / našich občanov, ktorí padli / v. 2. svetovej vojne / A II. világháborúban elesett / nagysallói, kissallói és hölvényi / lakosok örök emlékére / 38 név // Srbskí vojnoví zajatci, / ktorí počas / prvej svetovej vojny / zomreli v našej obci / Srpski ratni zarobljenici-zrtve prvog svetskog rata koji su umrli u ovom selu / 31 név *** Az emlékmű hátsó oldalának feliratai (1-3 obeliszk): 61 név // 1941 - 1945 / Na večnú pamiatku / našich občanov, ktorí padli / v 2. svetovej vojne / A II. világháborúban elesett / nagysallói, kissallói és hölvényi / lakosok örök emlékére / 37 név // nincs felirat