A falu főterén látható alkotás, fa pergola alatt fém fej, rozsdás láncokkal övezve, mellette címer és kard. 2013-ban a honvédek nevét feltüntető fekete márványtáblával egészítették ki az emlékművet.

TelepülésÓvár [Olováry]
GPS48.15271, 19.40962
Pontos helyszín, címA falu főterén, a községi hivatal mellett, az I. és II. világháborús emlékművel egy parkban látható.
Készítés időpontja1990-es évek
Készíttető neveÓvár község önkormányzata
LétrehozóA szobrot Kocsis Jenő készítette.
Készítés céljának ismert okaAz 1848/49-es forradalom és szabadságharc óvári honvédjeinek emlékére
FeliratAz 1848-49-es szabadságharc / és forradalom Óvári honvédjei / Gágyor József / Gágyor Imre / Katyi Mátyás / Vizi János / Kalivoda Bálint / Horváth László / Toronyi István / Saranko József / Tóth András / Soós János / Klincsok Miklós / Tóth György / Pauncz Samu / Pauncz József / Vladár Sándor
Gondozását felügyeliKözségi hivatal közmunkásai
ForrásinformációkVizi József polgármester, Óvár, 2017 / Simoncsics Sára, Ipolynyék, 2017