Plébánia épülete

Plébánia épülete

A falu felső utcáján, a templommal szemben található oszlopos ház a falu legöregebb épülete, 400 éves. Egykor az esztergomi érsekség vadászháza volt, egyházi tulajdon. Jelenleg plébánia hivatal működik benne. Falán fekete emléktábla. Az udvarában álló egykori istállóépületben imádkoztak és tartottak miséket a templom felépítését megelőző időben.
A szépen felújított épületbe két lépcsősor vezet, az egyik az utcáról, a másik az udvarról. Környezete is szépen gondozott.
Itt lelkipásztorkodott húsz éven át főtiszt. PhDr. Lestár István címeres prépost.
(* 1899. Gyerk, † 1973. márc. 5. Óvár) Tanulmányait Nagyszombatban és Esztergomban végezte, majd a bécsi Pázmáneumban fejezte be. 1922-ben szentelték pappá. Komáromban a Marianum kisszeminárium prefektusa, majd igazgatója. 1937-től komáromi plébános, 1939-ben a Boldogságos Szűzről elnevezett ipolysági prépostság címzetes prépostja. Fiatal papok sorát nevelte a szlovákiai magyar katolikusok szolgálatára. 1949 februárjában letartóztatták, azzal vádolván, hogy Mindszenty József érseknek adatokat szolgáltatott a felvidéki magyarok kitelepítéséről. Kétévi kényszermunka után 1953-ban Óvárra helyezték, haláláig itt volt plébános.

TelepülésÓvár [Olováry]
GPS48.15059, 19.40857
Pontos helyszín, címA templommal szemben, a felső utcán álló épület, a település központjától északnyugatra.
Készítés időpontja1600-as évek
Készíttető neveEsztergomi Érsekség
Készítés céljának ismert okaszállás vadászat alkalmából
Felirat"Az igaz élni fog hűségéért” / Községünkben / lelkipásztorkodott / húsz éven át főtiszt. / PhDr. Lestár István / c. prépost /.* 1899 † 1973
Gondozását felügyeliEgyházközség és a községi hivatal
ForrásinformációkVizi József polgármester, Óvár, 2017 / Simoncsics Sára, Ipolynyék, 2017