Szent Erzsébet római katolikus templom

A falu felső részén álló épületet 1870 körül kezdték építeni a Magyar Királyi Kincstár és a falu lakóinak hozzájárulásával. A lakosság vagy kétkezi munkával vagy építőanyaggal, annak mozgatásával járult hozzá. Először a torony alapjait tették le, mivel vizes volt ott a föld. A helyiek éjszakánként merték a vizet, hogy napközben tudjanak építkezni. A halványsárga templom tornya három osztatú, a bejárata melletti fülkékben szobrok láthatók. Kovácsoltvas kerítés veszi körbe, lépcsősor vezet a kapujához. Az út két oldalán hatalmas kőből készült tartók állnak. A kertben Szent Erzsébet emlékére állit ott emléktábla, kereszt és épülőfélben lévő lourdes-i barlang látható. A II. világháború alatt a kert négy sarkában egy-egy légvédelmi üteg állt, de nem lőtték a templomot. A főoltár az egykori templomból átmentett berendezés.

TelepülésÓvár [Olováry]
GPS48.150752, 19.409306
Pontos helyszín, címA községi hivataltól északnyugatra, a falu felső utcáján, a plébániával szemben.
Készítés időpontja1870-es évek
Készíttető neveóvári plébánia