Szent Mihály arkangyal templom Osgyánban

Osgyán Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt, római katolikus temploma 1768 és 1774 között épült.
2009-ben röppent fel a hír, hogy Osgyán község római katolikus templomának kriptájában a magyar történelem egyetlen, hazaárulásért lefejezett asszonyának, Korponayné Géczy Juliannának a földi maradványai találhatóak.
Az oltár alatt levő üregben tíz, bizonyíthatóan a 18. és a 19. századból származó koporsót találtak.
Az egyik koporsóban a ruhamaradványok alapján női csontváz feküdt, a koponya elvált a test többi részétől.
Az Osgyán történelmét kiválóan ismerő plébános a furcsa csontváz miatt kezdett gyanakodni arra, hogy a jeltelen koporsóban esetleg Korponayné Géczy Julianna teteme lehet.
A lőcsei Szepességi Múzeum munkatársai még 2009 nyarán mintát vettek a csontvázból, a koporsóból és a ruházatból, annak alapján szerették volna tudományosan bebizonyítani, hogy a kriptában levő maradványok a 18. század elejéről származnak.
A szakemberek arra a végső következtetésre jutottak, hogy biztosan nem a lőcsei fehér asszony maradványai pihennek az osgyáni római katolikus templom kriptájában. A koporsóból és a ruházatból vett minták bebizonyították, hogy a kriptában lévő maradványok a Bakos és a Luzsánszki család maradványai.

TelepülésOsgyán [Ožďany]
Pontos helyszín, címa falu központjában