1. világháborús emlékmű Osgyánban

Bár a településen csak 20% a magyarok aránya (10% nem vallotta be a nemzetiségét a népszámláláskor) a magyar honvédek eredetileg turulmadárral is díszített emlékműve ápolt környezetben őrzi a hősök emlékét a faluban. Az emlékhely érdekessége az oszlop mögötti hajdan országzászlós dombormű, melyen a magyar címer hármashalma és kettőskeresztje, valamint a még olvasható eredeti szöveg (HAZATÉRTÜNK 1938 nov. 2.) ad hangsúlyt az emlékműnek. Igaz, most (2020 szeptember) fehér festékkel van lekezelve, de a nem éppen távoli múltban szorgos szlovák kezek egy szlovák címert pingáltak a műkő domborműből úgy, hogy ízléstelen alapossággal kiszínezték azt kék, fehér és piros színekkel az eredeti magyar címerrészen.

TelepülésOsgyán [Ožďany]
Pontos helyszín, címa katolikus templom előtti téren
LétrehozóFerencz János, tervező - Losonc
Felirat1914 - 1918 / A hősök álma felett / viraszt / a nemzeti kegyelet! // Babulya István patkó / Belik András / Belik István / Bodor János csáté / Borics János / Csizmár István / Csizmár László / Dankó Barna / Dávid József / Horváth István / Hrivnyák István / Illés István / Juhász István / Juhász Miklós / Kerekes András / Kis István gönci / Kisvicze András / Klacsák Pál / Kojnok János / Kovács István / Kovács István tóth / Kovács Mihály / Lehoczky János / Lakatos János // Macsák Lajos / Magyar József / Mészáros István / Mészáros Sándor / Oláh József / Oláh László / Paczek István / Paizs Andor / Pálfi János / Panek Tamás / Patkó István juhász / Pongrácz Béla / Putnoki Elek / Paisz András / Szaniszló Pá l/ Simon János / Siráky Lajos / Szántó András / Telek János csáté / Újpál Bálint / Újpál Pál / Varga Mihály / Zajacz János // Kusló Ferencz
osgyan-1-vilaghaborus-emlek (3)
osgyan-1-vilaghaborus-emlek (4)