Osgyán evangélikus temploma

A nagyközség evangélikus temploma magán viseli a XIX. század harmadik évtizedének érett klasszicizmusára jellemző jegyeit. Észak-déli tengelyű, téglalap alaprajzú, egyhajós, kontyolt nyeregtetős templom. A torony alapja egybeesik az északi homlokfal alapjával, ennélfogva kiképzése egységesebb és gazdagabb. Főbejáratát rizalit teszi hangsúlyosabbá. Porosz boltíves belső terét három oldalról árkádos karzat veszi körül.
A községnek neves evangélikus iskolája volt. A rimaszombati protestáns gimnázium az osgyáni, gömöri és rimaszombati iskolák egyesüléséből jött létre 1853-ban.

TelepülésOsgyán [Ožďany]
Pontos helyszín, címOsgyán 45. - Ožďany 45.