Szent László hadosztály emlékműve

Az emlékművet a Szent László hadosztály hősi halottainak emlékére, 2014. június 28-án avatták, amelyet a Pázmáneum Polgári Társulás és a Történelmi Szent György Lovagrend állíttatott az 1944 decemberében Helembán és környékén hősi halált halt Szent László hadosztály katonái tiszteletére.
A helyi Szent Imre római-katolikus templom kertjében elhelyezett emléktábla avatását megelőzően szentmisére került sor, amelyet dr. Farkas Zsolt plébános dr. Sztyahula László atyával és dr. Karaffa Janos atyával közösen celebrált. A templom előtt a szolnoki székhelyű Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesületének tagjai álltak díszőrséget.
A fehér kősziklára rögzített márványon álló felirat a Szent László hadosztály katonáinak hősiességét hirdeti és azt: hogy „Múlt nélkül nincs jövő”. Egyben tanúságtevője annak, hogy a helembaiak nem felejtik el őket, és hogy nem hiába adták vérüket ezért a földért.

TelepülésHelemba [Chľaba]
Pontos helyszín, címa római-katolikus templom kertjében található
Készíttető nevePázmáneum Polgári Társulás és a Történelmi Szent György Lovagrend
Készítés céljának ismert okaemlékállítás az elesett hősök tiszteletére
FeliratA SZENT LÁSZLÓ / HADOSZTÁLY / HELEMBA ÉS KÖRNYÉKÉN / HARCOLÓ KATONÁI EMLÉKÉRE. / 1944. DEC. / "MÚLT NÉLKÜL NINCS JÖVŐ" / ÁLLÍTTATTA A SZENT GYÖRGY LOVAGREND 2014 / ÉS A PÁZMÁNEUM POLGÁRI TÁRSULÁS