Scherfel Aurél emléktáblája

A Szepes megyei Felkán 1835. április 23-én született Scherfel Aurél Vilmos (1835-1895) gyógyszerész, vegyész, botanikus. Gyógyszerészeti diplomáját 20 éves korában a bécsi egyetemen szerezte. A felkai társasági élet aktív tagja volt, ahol 1855-1891 között az apjától örökölt gyógyszertárat, élete vége felé pedig az ótátrafüredi gyógyszertárat is vezette. 1868-1870 között Felka polgármestere volt, felkai háza mellett egy turisták és botanikusok által gyakran látogatott füvészkertet létesített. A Szepesség és a Tátra növényzetének kitűnő ismerőjének tartották, elvégezte a tátrai és a szepes megyei források vegyi analízisét. 1882-ben a felkai Tátra Múzeum egyik alapítója, 1882-1895 között a múzeum igazgatója. Ebben az időszakban különböző szepesi folyóiratokban gyakran írt a múzeumról, melyet gazdag botanikai gyűjteménnyel egészített ki. Különböző tisztségeket töltött be az 1873-ban megalakult Magyarországi Kárpátegyesületben, az egyesület szervezeti ügyeiről többször írt az MKE Évkönyvébe, a tátrai turizmus történetéről pedig a Zipser Bote című folyóiratban jelent meg cikke 1892-ben. Balló Ede által festett arcképe ma a poprádi múzeumban látható.

Művei:
– Controverse über das Vorkommen und den Standort einiger Pflanzen in der Tátra, (Zipser Anzeiger, 1864., 28-49. szám,)
– Kleine Beiträge zur Kenntniss der subalpinen und alpinen Flora der Zipser Tátra, (MKE Évkönyve 1879. és 1880.)
– Növény-gyógyismereti jegyzetek Szepesmegyéből, (Gyógyszerészeti Hetilap, 21, 1882.)
– Vier Neue Bürger der Tátra-Flora, a felkai Tátra Múzeum jelentésében 1884.
– Szepesvármegye növényzeti viszonyai, (Szepesi Emlékkönyv a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók, Szepes-Váralja, 1888.
– Szepesvármegyében eddig észlelt vadon termő vagy nagyban mívelt edényesben felavatott növények rendszeres jegyzéke, Felka 1888.
– Der älteste botanische Schriftsteller Zipsens und sein Herbar, (Annalen Naturhist. Hofmuseums, Bécs, 10, 1895.
– Über Dr. Samuel Genersich und sein Herbar, (Verh. Zool.-Bot. Ges, Bécs 45, 1895.,
– Genersich Sámuel növénygyűjteményéről Aufzählung der in Ungarn wildwachsenden und cultivirten Medicinal-Pflanzen, (C.- R. Mém. Cong. Int. Hygiene Démographie, Budapest 5, 1896., halála után megjelent műve.

Scherfel Aurél Vilmos 1967-ben készült emléktáblája a róla elnevezett utcában álló egykori gyógyszertára falán van elhelyezve.

TelepülésPoprád [Poprad]
Pontos helyszín, címPoprád - Felka városrész - Scherfel utca 1360/36. - Scherfelova 1360/36.
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaa Szepesi Orvos- és Gyógyszerész Egyesület megalakulásának 100. évfordulója alkalmából
FeliratItt élt és alkotott (dolgozott) / a gyógyszerész, botanikus és vegyész / Scherfel W. Aurél / 1835.IV.24. - 1895. IV. 23. / A Szepesi Orvos- és Gyógyszerész Egyesület megalakulásának 100. évfordulója alkalmából / 1867 - 1967
poprad-felka-scherfel-aurel-emlektabla (2)
poprad-felka-scherfel-aurel-emlektabla (3)