Református templom

Református templom

A református templom a falu közepén 1784-ben épült klasszicista stílusban, tornya 1791-ben készült el. 1817-ben és 1911-ben bővítették és megújították. Különlegessége az alaprajz görögkereszt alakja, amely miatt az épület műemlékként védett. A gyülekezet eddigi legnevesebb prédikátora a 19. század elején (1803–1822) tevékenykedő Katona Mihály, aki kora legnagyobb magyar geográfusa is volt egyben. Emlékét ma híven ápolja a falu, sírját évente két alkalommal is ünnepélyes keretek közt megkoszorúzzák, az iskolában, amely néhány éve felvette a jeles személyiség nevét, Katona Mihály Napokat tartanak.

TelepülésBúcs [Búč]
Készíttető nevereformátus gyülekezet
Készítés céljának ismert okaIsten szándékából
FeliratEmléktáblák a temoplom falán: az 1947-1948-ban száműzött magyar családok emléktáblája / Katona Mihály, földrajztudós, a búcsi eklézsia prédikátorának emléktáblája
Református templom
Református templom