Nagyabonyi Szelle István királyi járásbíró, 1848/49-es honvéd főhadnagy sírja

A Szelle család sírkertjében három síremlék található: a középső síremlék Nagyabonyi Szelle István királyi járásbíró, 1848/49-es honvéd főhadnagy valamint Gróff István és Patócs Júlia síremléke. Tőle balra Szelle Istvánné szül. Tóth Jusztina, a volt járásbíró özvegye – jobbra Szelle Ilonka a volt járásbíró leánya nyugosznak.

TelepülésNemesabony, Nagyabony [Veľké Blahovo]
Pontos helyszín, címA temető református kapujának bejárata mellett, balra található.
Készíttető neveSzelle család
LétrehozóStern, Dunaszerdahely
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratSZELLE / ISTVÁNNÉ /szül. / Tóth Jusztina / volt járásbíró özvegye // Itt nyugszik / Istenben boldogult / Nagyabonyi / SZELLE ISTVÁN / kir. járásbíró 1848/9 / honvéd főhadnagy / szül. 1828 megh. 1902 / Áldás hamvaira. / és GRÓFF ISTVÁN / 1896 - 1963 / Béke poraira / és neje szül. / PATÓCS JÚLIA / 1920 - 2000 // Itt nyugszik / Istenben boldogult / SZELLE ILONKA / volt járásbíró leánya / 1874 + 1929 / Áldás és béke poraira!
ForrásinformációkPresinszky Lajos–Huszárné Edmár Mária–Olgyay Ede: Mit hagytak ránk a századok? Fejezetek Nagyabony történelméből, 2002. FOTOS – Szitás Zoltán