A nagyabonyi Szentháromság-templom

Nagyabonyi Csiba Imre királyi tanácsos 1761-ben, saját költségén felépítteti a település Szentháromságra felszentelt katolikus templomát. A település fíliája Hodos lett. 1790-ben kirabolják a templomot, amely után az egyházi hatóság leromboltatja a templomot körülvevő erős kőkerítést, nehogy „menedékül szolgáljon gonosz szándékú embereknek”. Röviddel ezután megszűnik a templom körüli temetkezés. 1811-ben Szlusny János plébános  a rendkívüli éhezések és nyomorúság miatt elhagyja a plébániát, amely után a település katolikusai írásba foglalva ígérik meg az új plébános alapvető ellátását. 1845-ben restaurálják az épületet, s bővítik a plébániát. 1890-ben Hajózy Gy. Krizánt (ferences rendi) plébános saját költségén megépítteti a ma is látható oltárt.

TelepülésNemesabony, Nagyabony [Veľké Blahovo]
Pontos helyszín, címNagyabony v. Nemesabony, 338
Készíttető neveNagyabonyi Csiba Imre királyi tanácsos
LétrehozóIsmeretlen
Készítés céljának ismert okatemplomépítés, felajánlás
Gondozását felügyeliRómai Katolikus Egyház, Nagyabony és Hodos község katolikus hívei
ForrásinformációkIpolyi Arnold: Csallóköz műemlékei. Csallóközi Kiskönyvtár sorozat. Pozsony, 1994. Kalligram Könyvkiadó, Hushegyi Gábor kiegészítése. / Nagy Attila: A nagyabonyi Szentháromság-templom. A templom rövid története és bemutatása. Pozsony, Remény, 2011 / Presinszky Lajos–Huszárné Edmár Mária–Olgyay Ede: Mit hagytak ránk a századok? Fejezetek Nagyabony történelméből, 2002. FOTOS – Szitás Zoltán