Bihari János emléktáblája

1764. október 21-én született Nagyabonyban Bihari János, akit a XIX. század legjelentősebb magyar muzsikusának és legnagyobb előadóművészének tartottak. 1827. Április 26-án hunyt el, Budapesten a ferencvárosi temetőben nyugszik. 1964.szeptember 13-án  leplezték le szülőfalujában „A dal szép, a dal örök“ mottóval ellátott emléktáblát, amelyen magyarul és szlovákul a következő szöveg olvasható: „Ebben a faluban született 1764-ben Bihari János zeneszerző, cigányprímás, a magyar verbunkos muzsika kiváló képviselője.“
Az emléktábla eredetileg az öreg kultúrház falán, a parkkal szemben volt elhelyezve, ahol 1964-től a Bihari ünnepélyt szervezték, majd az új kultúrház felépítesekor áthelyezték.

TelepülésNemesabony, Nagyabony [Veľké Blahovo]
Pontos helyszín, címKultúrház bejáratánál.
Készíttető neveCsemadok Nagyabonyi Alapszervezete, Nagyabonyi Önkormányzat
Készítés céljának ismert okaBihari János születésének 200. évfordulójára
Felirat"A dal szép - a dal örök!" / Ebben a faluban született / 1764-ben BIHARI JÁNOS / zeneszerzö, cigányprímás, / a magyar verbunkos / muzsika kiváló képviselője. / 1964. szeptember 12. / -.-.- / V tejto dedine sa narodil / v roku 1764 JÁNOS BIHARI / cigánsky primáš / a hudobný skladateľ, / vynikajúci predstaviteľ / maďarskej hudby. / 12. septembra 1964.
Gondozását felügyeliAz önkormányzat, mint tulajdonos.
ForrásinformációkPresinszky Lajos–Huszárné Edmár Mária–Olgyay Ede: Mit hagytak ránk a századok? Fejezetek Nagyabony történelméből, 2002. FOTOS – Szitás Zoltán
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekBihari Ünnepély