Gyurcsó István költő sírja

Dunaszerdahelyen hunyt el, Garamkövesden nyugszik. Tiszteletére a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya Gyurcsó István Közművelődési Díjat alapított 1997-ben (a szlovákiai magyar közművelődésben kifejtett tevékenységért), majd a Csemadok Országos Elnöksége 2013-ban. Emlékére Garamkövesd önkormányzata Gyurcsó István-emléknapot és Gyurcsó István Szavalóversenyt (1995-től, évente) rendez, valamint mellszobrát is felállította. A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya és a Gyurcsó István Alapítvány által alapított Gyurcsó István-ösztöndíjat 1995-től folyamatosan adják át. Nevét vette fel a szlovákiai magyar kiadás támogatásával is foglalkozó dunaszerdahelyi Gyurcsó István Alapítvány (1992-től) majd fokozatosan az alapítvány jogutódjai (2013-tól a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet).

TelepülésGaramkövesd [Kamenica nad Hronom]
GPS47.833662, 18.724704
FeliratGYURCSÓ ISTVÁN / 1915. I. 25. - 1984. III. 16. / Állj meg idő, állj meg ! / ne siess, ne fuss el !
Gondozását felügyeliA család, az önkormányzat
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekGyurcsó István emléknap