Emlékpad Garamkövesden

Negyedszázad után pad is került a szobor mellé, ahová leülhetnek személyes ismerősei, a nagyszülőkhöz hazatért unokák, s elmélázhatnak a múlton, jelenen, jövendőn. A padról rálátnak a Burda meredek partjára, ahol a költő is gyakorta üldögélt alkonytájt bendzsóját pengetve, vagy gondolataiba merülve. Keszeg Ágnes, a helyi kulturális élet szervezője emlékszik a kezdetekre. Elmondja, hogy a Gyurcsó István Emléknapot Varga János doktor, valamint a Stugel, a Drapák és a Keszegh család kezdeményezte. Az önkormányzattal közösen sikerült megvalósítani a tervet, hogy szobrot állítsanak a szeretett költőnek. 1994-ben, az első emléknapra el is készült Nagy János szobrász alkotása. A következő évtől az esemény szavalóversennyel bővült.
A szobor mellett álló pad ötletgazdája is Keszegh Ágnes volt. A kovácsoltvas padot lakosuk, Rajcsó Tibor készítette, rajta Szliva Judit, Keszegh Pál és Huszár László kezdőbetűivel, akik a legtöbbet tették a Gyurcsó Napok megvalósulásáért és életben tartásáért.

TelepülésGaramkövesd [Kamenica nad Hronom]
Pontos helyszín, címA falu főterén, Gyurcsó Istvén szobra mellett.