Gyerkényi Pyber család sírkamrája

Pyber család. (Gyerkényi.) Komárom megyei család, mely kiterjedt Fejér, Pozsony, Nógrád megyékbe is. A hagyomány szerint a német birodalomból, az egykor úgy nevezett „imperium”-ból eredt; már a XV. században Magyarországon volt.
Gyerkényi Pyber II. Benedek, ki mint táblabíró halt meg Komárom vármegyében Virthen 1823. octob. 18-án, kora 65. évében. Benedek († 1823.). Ennek fia Ignácz († 1883.) a XIX. század első felében Radványban bírt földesúri joggal; fiai közül Pál Virt pusztán birtokos.
Baróti Szabó Dávid nyugállományba vonulásakor egykori tanítványa, györkényi Pyber Benedekhez, régi barátja és pártfogója Pyber Ferenc, Komárom vármegye főjegyzője fiához költözött Virtre, ahol élete utolsó két évtizedét töltötte.

A sírkamra előtt található Gyerkényi Pyber Irénke (1887-1891) sírja.

TelepülésVirt [Virt]